Chronische/acute nagelaandoeningen

Chronische/acute nagelaandoeningen

Veel mensen hebben weleens last gehad van een ingegroeide teen nagel of een nagel die heel gevoelig is geweest. Vaak door het te kort knippen, of als gevolg van een teen te stoten waarbij een stuk eraf scheurt of een slecht gewoonte… je nagels pulken. Maakt niet uit wat de oorzaak is, ga a.u.b. niet zelf aan de slag om het te verbeteren, want dat veroorzaakt meestal alleen maar nog meer klachten en pijn en duurt het genezingsproces nog langer.

Als podotherapeut heb ik de juiste instrumenten en kennis om te evalueren, wat de situatie is. Ik kan inspecteren of er sprake is van een werkelijk ingegroeide nagel (unguis incarnatus) of een nagel die lijkt alsof die ingegroeid is (psuedo unguis incarnatus). Deze twee lijken qua symptomen  heel erg op elkaar, zeker in het begin.

Preventie

Naast het feit dat ik u behandel aan de ingegroeide teennagel, geef ik u ook voorlichting, zodat u in de toekomst dit kunt voorkomen, of, als dit onverhoopt toch mocht gebeuren, u zelf vaak de situatie onder controle kunt krijgen.

Nagelbeugels

Het kan zijn dat er een tijdelijke nagelbeugel geplaatst moet worden om de pijn te verlichten. Ik gebruik dit alleen als een laatste stap/maatregel, als het echt niet anders kan. Een nagelbeugel moet elke 6-8 weken eraf gehaald worden en daarna indien nodig weer teruggeplaatst en dit is iets wat u niet zelf kunt doen.

Mocht er sprake zijn van een ernstige afwijking aan de vorm van uw nagel kan er in overleg een nagelbeugel geplaatst worden. Hierbij wil ik duidelijk zijn dat de vorm wel langzaam kan veranderen maar de kans dat het afwijkende stand opnieuw ontstaat als de nagelbeugel verwijdert wordt, is ook groot.