Taping

Taping

Voordat ik klaar was met mijn opleiding als podotherapeut heb ik deelgenomen aan een gespecialiseerde opleiding in medical taping (kinesiologie taping) speciaal ontwikkeld voor het beroep podotherapie. Mijn taping methode heeft een ander doel dan de klassieke sport tape methode (witte tape). Deze is namelijk gericht om spieren te “fixeren”, waar de medical tape methode bedoelt is om juist de spieren te rekken (ontlasten) of juist te stimuleren (spanning) op te brengen.

Sport Taping

Sport taping doe ik niet. In een enkel geval kan een restrictieve sport taping noodzakelijk zijn, zoals bij een verzwikte enkel. In zo’n geval zal ik u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Medical Taping

Medical taping kan breder toegepast worden. Vandaar dat deze wijze mijn voorkeur heeft.
Deze tape kan onder andere gebruikt worden om zwellingen door vocht te verminderen door het vochtafvoer te stimuleren. Hierdoor zal de druk verminderen en de pijn afnemen. Het bevorderen van bloeddoorstroming en afvoeren van de afvalstoffen kan ook gestimuleerd worden door weer net op een iets andere wijze te tapen.

Chronische klachten (achillespees, hielspoor etc)

Bij chronische klachten bijvoorbeeld aan de achillespees of voetzoolpeesblad (hielspoor) wordt medical taping juist toegepast met als doel om een steriële ontsteking te creëren. De reden is bijzonder. Om het genezingsproces op gang te brengen moet er eerst een ontsteking bestaan. Bij iemand die een tijdje tobt met een hielklacht, die niet overdreven pijnlijk is, maar wel vervelend, breng ik een medical tape aan. Ik wil juist met deze medical tape een heftige reactie veroorzaken waardoor het lichaam “de afvalstoffen” gaat opruimen. De zwelling en bloedtoevoer kan in eerst instantie meer pijn veroorzaken, maar uiteindelijk kan het lichaam het probleem zelf genezen.

Test Taping

Soms kies ik ervoor om eerst een tape toe te passen en af te wachten wat voor effect de tape bij u heeft. Uw lichaam zal in meer of mindere mate reageren op de tape en die reactie kan mij vervolgens inzicht geven. Aan de hand daarvan zal ik dan de vervolgtherapie aan u adviseren, of eerst nader onderzoek laten plaatsvinden (echo, röntgen foto), voordat ik een behandelplan samen met u opstel.